Välkommen till SpanskBostad
Fastigheter:

Samhälle

Huvudstad: Madrid
Peter Hävrén

Statsskick: Monarki, Kung Juan Carlos I
Folkmängd: Ca 45.000.000
Valuta: Euro
Nationaldag: 12 oktober

Politik.
Spanien är indelat i 50 provinser och 17 oberoende regioner. Spanska är landets officiella språk, men i vissa regioner talas andra språk. Spanien är en konstitutionell monarki och har 2 politiska kamrar i ett parlament. Val hålls vart fjärde år. Senaste allmänna valet 2004 vanns av spanska socialistpartiet Partido Socialista Obrero Espanol. Inrikespolitisk pågår mycket i Spanien, regionerna Katalonien och Baskien ställer krav på självbestämmande,  ökade flyktingströmmar från Afrika och Latinamerika, ökad jämställdhet mellan könen och ett flertal Eu frågor. Spanien är medlem i Nato sedan 1982 och är fullvärdig medlem i Nato sedan 1999 och är integrerade i den gemensamma militära struktur som råder inom Nato.

Spaniens ekonomiska situation är god. Dom viktigaste och största ekonomiska områdena är följande: turism, jordbruk, fiske, bil- produktion samt övrig produktionsindustri.
Industrin och jordbruket går för fullt men det finns strukturella problem speciellt inom jordbruket där effektiviteten kan vara otillräcklig på sina ställen. Konsumtionen är hög och det shoppas som aldrig förr i Spanien. Det råder också en mycket stor byggboom i Spanien speciellt kring storstäderna och framför allt utmed kusterna. Några andra faktorer som bidrar till tillväxten är det låga ränteläget, den stora arbetskraftsinvandringen främst från Afrika men också Latinamerika samt en hel del Eu pengar  förståss.

Allmänt
Spanien har sedan länge varit det stora turistlandet för hela Europa. Det är ett land för livsnjutaren, sol och hav med minst 320 soldagar per år, mat och vin, kultur och socialt umgänge, kanske på en golfbana. Ett land att bli kär i,  kanske svårare till en början om man vill förstå och fungera i dess samhälle. Man kan inte ta allting för givet som i många andra länder i Europa. Mycket är annorlunda och en del annat är förhandlingsbart vilket är en del av charmen.

Att lära känna Spanien, dess historia, religion, kulturen, samhället och för att inte tala om Spanjorerna själva kan ta ett helt liv. Att lära sig älska dem tar en sekund. Har man en gång varit i Spanien så är det lätt att återvända för du upptäcker alltid något nytt i detta soldränkta land med mycket kust. I Spanien firas också en rad olika högtider och fester, många med lokal anknytning. Är Ni intresserade av konst och kultur kan ni tillbringa ett helt liv i Spanien och ändå upptäcka något nytt för varje dag.  Spanien har en mycket rik kultur med lång historia med starka influenser av araber, romare och greker. Spanien har fött ett flertal mycket kända konstnärer, från Velázquez på 1600-talet till Miró och Salvador Dali under 1900-talet.  Dans, musik, litteratur och filmskapande har gjort Spanien välkänt över hela världen.

Något som väcker stora känslor är mat. Mat och vin är nästintill heligt i Spanien och dess höga kvalité  är vida känt.  I Spanien tillbringar man flera timmar för laga mat, äta mat och för socialt umgänge gärna på en tapasbar, gärna med en flaska  lokalt vin på bordet. Medelhavs-klimatet med mycket milda vintrar gör det också lätt att träffas och umgås på alla de kaffer, tapasbarer och restauranger som finns överallt. Spanien är en av världens största vinproducenter och spanska viner är verkligen världskända. Mest känt är kanske Rioja. Men även den spanska Cavan, som är en variant av den franska Champangen.
.
Spanien har idag utmärkt sjukvård med både statliga och privata alternativ.  Alla i Eu  har rätt att utnyttja sjukvården på samma villkor som spanjorerna. Kostnadsläget i Spanien har stigit dom senaste åren bland annat i samband med införandet av euron. Men levnadskostnaderna i Spanien är fortfarande lägre för oss skandinaver, man brukar räkna med vi ”tjänar” en 15-20%. Framförallt är det boendekostnaden som kan bli mycket lägre. Har man en låg pension och flyttar till Spanien så får man både bättre väder, kanske bättre hälsa och lite pengar över när månaden är slut.

Allt fler svenskar väljer att köpa en bostad i Spanien där man tillbringar delar av eller kanske hela året. Många av dessa är pensionärer men en föryngring i flyttlassen har noterats. Som svensk pensionär får man ta med sig sin pension och som svensk och Eu  medlem har man rätt till spansk sjukvård. Ca 250.000 skandinaver bor i dag i  Spanien. Det skadar inte att lära sig lite spanska men man klarar sig utmärkt på svenska och engelska.
© 2007 SpanskBostad | Peter Hävrén | Skapad av Mikael Söderström|Optimerad för Internet Explorer 7