Välkommen till SpanskBostad
Fastigheter:

Privatekonomi

Bra privatekonomi, vad är det? Är det att tjäna mycket eller kanske spendera mycket?

Bra privatekonomi är att få ihop sina intäkter med sina utgifter och kunna leva på det som blir över. Kan alla ha bra privatekonomi? Ja, med lite planering efter sina förutsättningar så anser jag att det går.

Tjänar jag något på att jobba ett par timmar extra i veckan? Lönar det sig för mig att pensionsspara? Kan jag gå i pension något år senare för att på så sätt höja min pension?
Ska man bo kvar i stora villan eller skaffa något mindre, kanske i Spanien?

Behöver man både fast och mobil telefoni? Kan man få ett billigare elavtal? Har Ni gått igenom ert försäkringsskydd? Kan man få samma skydd för en billigare penning? Hur sköter jag ekonomin i min vardag? Köper jag ”rätt” produkter? Småhandlar eller storhandlar? Hur mycket kan jag tjäna på en mindre bil? Kanske skaffa en liten diselbil som nästan inte drar någonting. Behöver Ni bil överhuvudtaget eller är det ett månadskort som gäller?

Det finns alltid saker man kan göra för att på sikt förbättra sin privatekonomi. Det bästa sparandet i min mening är att amortera på sitt boende. Att på så sätt kanske minska räntekostnaderna och därmed också risken, räntenivån kan faktiskt gå upp. Har man då regelbundet amorterat så känns  en räntehöjning lite mindre.

Är det så att man amorterar eller inte har något att amortera på och ändå får lite slantar över finns en hel del alternativ.

Första frågan är hur tillgängligt vill man att de sparande slantarna skall vara? Vill man  komma åt dom direkt är kanske ett sparkonto lämpligt. Kan man undvara pengarna lite längre, kanske 1-2 år kan man spara dels i räntebärande papper eller räntefonder, då har man möjlighet att komma upp lite i avkastning. Räntefonder anses som säkra men kan innebära en mindre risk för dina pengar. På lite längre sikt, längre än 2 år, så är det så att aktier historiskt har varit en bra placering. Är man väldigt rädd om sina pengar så är globala aktiefonder med låg förvaltningsavgift bra. Är man lite mer riskbenägen kan olika världsdelar kanske vara intressant? Asien, Afrika eller Latinamerika? En större risk tar man om man satsar pengar i enskilda länder Tex.  China, Indien eller Japan, och hög risk också i branschfonder, Tex.  Internetfonder. Har man gott om sparpengar så är nog en mix av detta det allra bästa men ju högre risk ju mindre andel av sparandet,  man ska ju inte ha alla ägg i samma korg. Kom ihåg att jämföra förvaltningsavgifterna för de olika fonderna.

När det gäller att köpa bostad i Spanien så kan vi hjälpa till att hitta en bostad som passar Er plånbok, vare sig Ni vill bo permanent eller då och då. Vill Ni ha en enskild kalkyl på vad det innebär för just Er att köpa en specifik bostad i Spanien så hjälper vi självklart till med detta.
© 2007 SpanskBostad | Peter Hävrén | Skapad av Mikael Söderström|Optimerad för Internet Explorer 7