Välkommen till SpanskBostad
Fastigheter:

Kultur

Peter Hävrén

Allmänt
Festivaler, kulturella utställningar eller uppträdanden med sång, musik, dans och sport fyller den Spanska kalendern. En liten by i inlandet har minst en skördefest per år eller en annan anledning till att ha en Fiesta som pågår minst en vecka. Byar utmed kusten kan också fira skörd eller kanske en bra fiskefångst med mängder av musik, sång och en hel del vin. Fyrverkerier är inte ovanligt och inte heller att musikbandet spelar till riktigt sent på  natten. Alla de stora städer har nästan veckovis marknader för mat, kultur, tjurfäktning eller andra sportliknande aktiviteter.

Arkitektur
Spanien har flera olika arkitekturstilar på grund av sin  historia då ett flertal olika folkslag har haft herraväldet. Från Nordafrika kommer den Moriska stilen, Gotiska och den Romanska från Frankrike och förstås Renässansen från Italien. Allt har anpassats till Spanska förhållanden och material. Stilarna varierar därför kraftigt mellan de olika regionerna.

 • -Romansk stil ca år 700-1200
  Kännetecken för Romansk stil är tjocka  mur liknande väggar, små fönster samt en rundning av bågar vid fönster och dörrar.
 • -Morisk stil ca år 700-1400
  Kännetecken för Morisk stil är de rika och omfattande utsmyckningarna av byggnadernas
  interiörer. 
 • -Gotisk stil ca år 1100-1500
  Kännetecken för Gotisk stil är att rundbågarna från den Romanska stilen ersattes med spetsbågar, större rosettaktiga fönster och invändigt stora valv.
 • -Renäsanns stil ca år 1500
  Kännetecken för Renässans stil är inspiration från Italien med kolonner, tydlig symmetri
  samt att rundbågar hämtats tillbaka från den Romanska stilen.
 • -Barock stil ca år 1600-1700
  Kännetecken för Barock stil är dramatisk ornamentering, dekorationer och skulpturer. Stora och vridna kolonner.
 • -Modern stil ca år 1880-
  Kännetecken för Modern stil är till en början rak symmetri, minimalistisk utsmyckning och en enkelhet. Den senare moderna stilen  är djärvare men fortfarande med en minimalistisk utsmyckning och en funktionalitet.
Peter Hävrén

Konstnärer och konst
Spanien har många skickliga konstnärer att nämna men historiskt framträder två extra tydligt i  den spanska och Europeiska konsthistorien.  I modern tid har de tidiga 1900-tals konstnärerna som alla hörde till Parisskolan haft stor betydelse för den moderna konsten på sina egna, olika sätt.

 • -Diego de Velázquez,
  Född 1599 i Sevilla, död  1660 i Madrid, var en Spansk barockmålare. 1623 utsågs han till hovmålare av  Filip IV.  Diego erhöll titeln slottsmarsalk. 1658 dubbades han till riddare på order av den spanske kungen.
 •  -Francisco de Goya
  Född 1746 i Fuendetodos, död 1828 i Bordeaux. Han var konstnär och grafiker. 1780 började han i det spanska hovet, där han 1799 utsågs till förste målare. Med realism skildrade han fasor i livet och krigens grymheter.
 • -Joan Miró
  Född 1893 i Mont Roig del Camp, död 1983  på Mallorca. Han var en surrealistisk konstnär och  grafiker och också en mycket skicklig skulptör. Under 1920-talet utvecklade han en helt personlig surrealistisk och abstrakt stil i starka färger.
 • -Salvador Dalí
  Född 1904 i Figueras, död 1989 i Figueras. Han var mer en katalansk konstnär än Spansk. 1924 åkte han till surrealisterna i Paris. Han kunde inte hålla sig inom surrealismens utan gick sin egen väg. Han målade bland annat mycket moderna fantasilandskap.
 • -Pablo Picasso
  Född 1881 i Malaga, död 1973 i Mougins. Han var målare,  grafiker, skulptör och poet. Pablo Picasso utvecklade en egen stil, kubismen. Kubismen var den första abstrakta konststilen i början av 1900-talet.

Litteraturen
Om man ska prata litteratur i Spanien är det omöjligt att gå förbi Don Quijote, den spanska litteraturens absolut mest kända verk. Runt om i världen i litteraturkretsar räknas verket som den absolut första moderna romanen.

Men spanien har producerat en mänga andra diktare och författare. Allt från de Romerska diktarna Seneca och Lucanus till Nobelpristagare Camilo José Cela.

Musik
Julio Iglesias, en gång i tiden fotbollsspelare i Real Madrid. I samband med en skada och långvarig vistelse på sjukhus började han sjunga för att fördriva tiden och få tankarna på annat håll än skadan. Fotbollskarriären var slut men Julio läste in en juristexamen innan sången tog över. Iglesias har producerat en mängd skivor, alla med smäktande kärleksballader. Han har inte bara sjungit på spanska utan också producerat en del Engelskspråkiga album. Julio har varit gift flera gånger och fått flera barn där nu Enrique Iglesias nu tagit vid faderns sångkarriär.

Flamenco dans
Flamenco är en syd Spansk konstform som uttrycker sig på tre olika sätt, sång, gitarr och dans. Det är som dans vi Skandinaver  känner till konstformen. Troligen är det folkslaget Romer som får ta åt sig lite av äran för Flamencons tillkomst. Men starka influenser kommer också från regionen Andalusien. Säkert har det funnits andra influenser genom historien som satt sitt avtryck i Flamencon.
 
Första gången Flamencon beskrivs i litteraturen är 1774. De första flamenco skolorna bildas troligtvis strax före eller strax efter 1800. Den tidiga Flamencon var troligtvis sång ackompanjerad av handklappningar. I slutet av 1800-talet tillkom gitarrspelet med sin energiska och ibland aggressiva stil. Denna form med sång, gitarr och dans spelades och utvecklades på speciella musikkaféer.  Och det var i denna form som flamencon vann erkännanden inte bara i syd Spanien utan i hela Spanien.

Flamencon uttrycker djupa känslor som kärlek, svartsjuka, svek och hat och är som konstform väldig attraktiv och känslostark vilket ledde till att dessa musikkaféer blev välbesökta. Uppträdandena blev allt mer organiserade och showaktiga. Artisterna blev kändisar och fick uppträda runt i världen och än i dag uppträder Flamencoartister runt om i världen med sina shower.

Peter Hävrén

Mat och vin
- Allmänt
Genom tiden har många folkslag passerat igenom Spanien och gjort just sitt avtryck i kokkonsten. I norr lever arvet efter de folk som förde boskap. I söder används exotiska frukter som kom från Mellersta östern och Afrika. Långkok av kött, grillad fisk, Paella och vin. Kanske inte så Spanskt men ändå väldigt spanskt. Inslagen av kryddor, frukt och grönsaker gör den brokiga blandningen just så Spansk. Den genuina kokkonsten i Spanien är fjärran från vad som serveras utmed kustområden på ”internationella” restauranger där turister flockas kring Fish and chips, biff och pommes frites.

- Tapas
Att vandra runt bland tapas barer en sen eftermiddag efter kanske ha turistat en hel dag kan få själen att vakna till liv igen. Äventyrslusten vaknar till och mans ställs inför ett flertal alternativ. Oemotståndliga småbitar som serveras kalla eller varma, stekta eller kokta, lufttorkade eller dagsfärska. Ritualen bland spanjorerna själva är att man äter tapas så länge vinet eller Sherryn i glaset räcker, småpratar lite och för att sedan gå vidare till nästa ställe och upprepa proceduren och kanske medför lite skvaller från stället innan.

- Paella
Denna mytomspunna rätt i Spanien som miljontals människor bara älskar. I en riktig Paella hittar alla smaklökar sitt. Valencianarnas favoriträtt och också kanske nationalrätt, tillagades först ute på fälten av lantarbetarna på flata stekplåtar över öppen eld. Det var lite Kajsa Varg över det hela, man tog det man hade till hands. Till fest lade man till mer kött än vad man annars hade tillgång till. Kanin, kyckling och höns men i vissa regioner också inälvsmat, sniglar och utmed kustområdena blev det mycket fisk och skaldjur. Rent traditionellt skall Paellan ätas och serveras ur ett enda stort fat mitt på bordet.

Peter Hävrén

- Vin
Spanien är mycket välkänt för sina fantastiska viner. Vingårdarna ligger utspridda i de idylliska dalarna, många gånger skyddade av berg runt omkring. Det finns också vingårdar som ligger oskyddat, som i öster där det är platt och torrt, vilket ger en helt annan typ av vin.

Spaniens vinodling går att härleda från tiden före Kristus födelse. Romarna påbörjade en industrialisering av vin produktionen. Vinet blev en viktig handelsvara. Costa Brava anses vara en av de ursprungliga produktions platserna men rester av vin produktion har även hittats kring Katalonien, La Rioja samt Valdepenas.

Peter Hävrén

- Vinodling
De flesta gårdar som i dag producerar vin gör detta på ett traditionellt sätt för att sedan leverera till de stora  producenterna. Vinskörden sker ofta för hand för att inte skada druvklasarna, man går mellan druvrankorna och klipper druvklase för druvklase. Detta lastas oftast för de lite enklare vinerna på traktorer eller lastbilar men de moderna, lite större producenterna ofta lastar druvorna i lådor för att inte skada några druvor. 

Druvorna pressas och mals till en saft som rinner ned i stora kar. Druvsaften blir till en mäsk. Mäsken får jäsa i stora tankar. Skalen och fruktköttet i druvorna lämnar ifrån sig tannin, färg och smak. Längden på jäsningen avgör hur mycket färg och tannin det blir. Efter den första jäsningen tappar man av musten och fyller på nya rostfria tankar eller träfat. Efter den andra jäsningen avgörs vilken kvalitet vinet håller. Åtskilliga avtappningar görs nu för att separera vinet från grumliga ”fruktköttet” som återstår av druvorna. Bättre viner förvaras och lagras nu i ekfat. I vinfaten är vinet skyddat från ljus och luft. Ekfaten har alla sin karaktär och sätter sin prägel på vinet, smakämnen utvecklas och smälter ihop.

När vinet är färdiglagrat på ekfat på tappas det över på flaska. Kvalitets viner behöver nu en mognadsperiod även på flaska för att utveckla en fin struktur. Tiden för detta kan variera från druvsort, område samt från år till år beroende på just det årets kvalité på druvorna.
© 2007 SpanskBostad | Peter Hävrén | Skapad av Mikael Söderström|Optimerad för Internet Explorer 7