Välkommen till SpanskBostad
Fastigheter:

Historia

Iberiska halvön har alltid på grund av sitt strategiska läge alltid varit föremål för intriger och ofta varit en krigsskådeplats.

Nästan hela iberiska halvön tillhörde det romerska riket från ca 200 f.kr till ca år 400.
Romarna blev ersatta av västgotiska kulturen som styrde och ställde fram till ca 700-talet. Västgoterna förlorade den iberiska halvön till morerna som invaderade från Afrika. Med morerna kom utveckling och handel igång fram till år 1492 då morerna försvann helt från den iberiska halvön. Spaniens olika kungadömen hade då enats och Spanien bildats. I samband med enandet följde en ekonomisk tillbaka gång.

Under början på 1500-talet inledde Spanien sina egna stormakts ambitioner. Spanien blev en stormakt att räkna med till havs och runt om i världen. Spanien växte som kolonialmakt, främst i Latinamerika. I 300 år skulle den spanska maktställningen hålla i Latinamerika. Spanien var under den här perioden en stormakt att räkna med.

1700 talet inleddes med krig (1701-1714) kring den kungliga successions ordningen. Kriget markerade slutet för dynastin Habsburg och början för Bourbons. I samma veva passade England på att ockupera Gibraltar, vilket faktiskt pågår än i dag.

Under 1700-talet och under 1800-talet pågick ett flertal krig , bland annat  försökte Napoleon Bonaparte under en längre period ta över hela Spanien med möttes av ett gerillaliknande motstånd. Den Spanska dominansen i världen var på nedgång. Pricken över i var det spansk-amerikanska kriget 1898, där Spanien förlorade stora delar av latin Amerika samt Cuba och Phillipinerna.

1931 blev det klart att den del av folket som stödde monarkin hade blivit besegrade i valet. Kung Alfonso XIII flydde landet. Spanien gick in i en politisk kris som övergick i ett inbördeskrig, 1936-1939. Inbördeskriget mellan republikaner och nationalister beskrivs som ett av de grymmaste i krigens historia.

General Franco, statschef och diktator, inledde sitt styrande som skulle vara fram till 1975.
Politiska partier fick under denna tid vara verksamma i skuggorna då inget annat parti än Nationalisterna var godkända. Perioden präglas av ordning och reda, låg kriminalitet och nästan ingen industriell utveckling. Spanien stannade av i ekonomisk utveckling. General Franco dog 1975.

En ny epok i Spaniens historia inleddes. Kung Juan Carlos de Borbón tillträdde som statschef.
Spaniens ekonomiska och industriella utveckling tog fart. 1978 antogs den demokratiska konstitutionen och 1986 blev Spanien medlem i EU. Efter EU medlemskapet har utveckling gått mycket fort i Spanien. Investeringar i industri, infrastruktur, byggnation och turism har varit , och är massiva. 1999 tog Spanien ytterliggare ett steg mot internationalisering genom att byta valuta, pesetas mot Euro.

Spanien är i dag ett välmående västland med en industri och ekonomisk utveckling i världsklass. Fortfarande lever dock vissa politiska spänningar kvar, främst i Baskien där man vill uppnå en egen stat. En del av kampanjen för att uppnå en egen stat sker genom terrordåd av den Baskiska organisationen ETA. ETA har varit verksamma under många år med mer eller mindre aktiva perioder. Främst riktar ETA sina terrordåd mot offentliga byggnader och infrastruktur men terrordåd har förekommit på turistorter. I juni 2007 utkom en kommuniké vars innehåll kan tydas som om ETA nu kommer bli mer aktiva efter en period av lugn.
© 2007 SpanskBostad | Peter Hävrén | Skapad av Mikael Söderström|Optimerad för Internet Explorer 7