Välkommen till SpanskBostad
Fastigheter:

Hälsa och sjukvård

Hälsa
Sjukvård
Akut
Dödsfall

 

Hälsa
Att Spanien och dess öar har det mest fantastiska klimat har turister och framförallt spanjorerna själva alltid vetat. Nu har WHO klassat delar av spanska kusten som en av de mest hälsosammaste platserna man kan leva på.

Är det maten med lite vin till som äts under en bar himmel? Eller är det kanske det sociala livet ute på kaféer och barer, att man aldrig känner sig ensam? Den spanska kosten anses vara en av de mest hälsosammaste och näringsriktiga som finns i världen. Det säljs naturliga produkter i varje liten by eller stad som har en marknad. Frukt och grönt, nötter och olivolja,
fisk och kött. I Spanien är det lätt att leva och äta hälsosamt och näringsriktigt.

Utmed kusterna ser man tidigt på morgonen många spanjorer och turister som tar ett morgon dopp eller en morgon promenad innan solen stigit och det blir kanske lite för varmt och motionera. Värmen dagtid gör det viktigt att kroppen tillförs vätska, minst 3-5 liter om dagen,  inte alkohol utan vatten och kanske frukt juicer. Viktigt är det också att se till att kroppen får extra salttillskott speciellt om man svettas mycket. Att hålla sig i skuggan under dygnets varmaste timmar är något som spanjorerna alltid gjort när dom passar på att ta en siesta.

Sportaktiviteter finns det utav alla de slag. Vattensporter är väl mest populärt utmed kusterna som surfning, dykning, simning, segling ,fiske och inåt landet blir det väl mest cykling, vandring, tennis,  fotboll förståss eller till och med en skidtur i bergen men mest utav allt spelas det kanske golf överallt. Golfbanor ligger utsprida som strössel överallt och kvaliteten är oftast hög på banorna.

Sjukvård
Spansk sjukvård av idag håller minst Svensk klass oftast högre. Systemet med lokala vårdcentraler som vi har i Sverige är kanske inte lika utbyggt utan spanska systemet är lite mer centraliserat. Precis som i Sverige är det kö till viss specialistvård och mottagningar. Om man tecknar en privat sjukförsäkring, vilket är att rekommendera, som komplement till den allmänna sjukvården så får man hjälp direkt hos valfri läkare eller specialist.

Utlänningar från hela Europa bosätter sig i Spanien och det som lockar är förståss klimatet, de lägre kostnadsläget men också servicen kring sjukvården för även om du bosatt dig i Spanien så kommer krämporna så småningom. Sjukvården upplevs som professionell och serviceinriktad. Sjukhusen har den modernaste utrustningen och välutbildade läkare.

Apoteken är lätt tillgängliga och har ofta generösa öppettider, dom känns igen på sina gröna kors. Eftervården kan vara något sämre än i nordiska länder. Här i norden har det satsats friskt på eftervård för att få ut de sjuka i arbetslivet igen, till och med så att vi i Sverige faktiskt skickar folk till Spanien för rehabilitering och träning. I Spanien förlitar man sig på att familjen ofta skall ta hands om  sina anhöriga vilket kanske leder till en längre sjukperiod än i Sverige.

Akut
Blir du som svensk akut sjuk i Spanien får du fri sjukvård. Men det är viktigt att är poängtera att det skall vara en ny akut skada eller sjukdom som uppstått, gamla krämpor räknas inte.
Akutsjukvården kan Ni bara erhålla på de statliga sjukhusen eller vård mottagningar. Väljer man en privatpraktiserande läkare så får man betala dennes taxa själv. Man kan teckna en sjukvårdsförsäkring då har man rätt att välja läkare och mottagning själv. Det allmänna larm numret är 112.

Dödsfall
Det händer tyvärr olyckor och sjukdomsfall även i utlandet. Det viktigaste skall man kanske göra innan sin avresa eller innan sjukdom och olycksfall uppstår. Teckna en liv och olycksfallsförsäkring, är man till åren kan kanske även en begravnings försäkring vara på sin plats. Kostnaderna för de efterlevande kan annars bli mycket höga. Man bör fundera på om man vill ha sin begravning i Sverige eller i Spanien därefter ser man över sitt försäkrings-skydd så att det blir som man tänkt sig.

Är man turist i Spanien och alltså vistas mindre än 183 dagar om året i Spanien sker en hemtransport till Sverige under förutsättning att man är försäkrad.

Är man anhörig bör man alltid kontakta Svenska myndigheter eller ambassad samt de spanska myndigheterna (Registo civil).

Sveriges ambassad
Calle Caracas, 25
28010 Madrid
tel 0034-91-702 2000
e-post
ambassaden.madrid@foreign.ministry.se
© 2007 SpanskBostad | Peter Hävrén | Skapad av Mikael Söderström|Optimerad för Internet Explorer 7