Välkommen till SpanskBostad
Fastigheter:

Geografi

Peter Hävrén

Allmänt
Spaniens kustområden:
Costa Brava
Costa Dorada

Costa del Azahar

Costa Blanca

Costa Almeria

Costa de la Luz

Costa Calida

Costa del Sol

Costa Verde

(Du kan också läsa mer om Spaniens geografi och dess regioner under Karta över spanien)

Allmänt
Spanien med huvudstaden Madrid, återfinnes i sydvästra Europa och omfattar större delen av Pyreneiska halvön, till Spanien hör också ögrupperna Balearerna i Medelhavet samt Kanarieöarna i Atlanten. Två mindre landområden  i norra Afrika hör även till Spanien, städerna Ceuta och Mellia.

Spanien gränsar mot Andorra, Frankrike, Gibraltar, Portugal och Marocko via de landområden man har i Nordafrika. Spaniens yta är c:a 504 780 kvm och huvuddelen av landet domineras av högplatåer, den centrala Meseta upptar nästan halva Spanien, samt bergskedjor som Sierra Nevada och Pyrenéerna. Från högplatåerna och bergskedjorna rinner flera stora floder (t.ex. Tajo, Ebro, Duers) ner mot de mer låglänta områden vid kusterna där man på vissa ställen avleder vatten för bevattning av jordbruksproduktion. Vidare omges Spanien av Atlanten vid Kanarieöarna och vid sydvästra Spanien, Biscaya buktens vatten i norr och Medelhavet på syd och östkusten.

Spaniens klimat kan delas in i fyra områden:

  • Medelhavet: tempererat i östra och södra delen av landet, och en del regn under vår och höst. Mycket mild vinter. Varmt sommarhalvåret.
  • Inlandet: kalla vintrar ( snö i norr och på bergstopparna) och varma somrar. I Madrid kan det bli över 40 grader C på sommaren.
  • Norra Atlantkusten: Nederbörd under vintern. Milda och lite blåsiga somrar.
  • Kanarieöarna: Alltid lagom med temperaturer (16 °C till 26 °C) hela året.
Peter Hävrén

Spaniens kustområden

Costa Brava
Costa Brava är Spaniens nordligaste kust i Medelhavet. Den kallas också den vilda kusten. Den klippiga kusten sträcker sig ca 210 km från Franska gränsen ned mot Blanes. Den ligger mellan Medelhavet och Pyrenéerna. Ena stunden kör man längs löv beklädda kullar för att i plötsligt befinna sig på randen av en brant slutande klippa ned mot havet. Kustremsan kan vara oerhört dramatisk i sin geografi.

Historiskt har kustremsan försörjt sig på fiske, vin och oliver. Nuförtiden när infrastrukturen är väl utbyggd och gör området lättillgängligt är turismen den absolut största inkomsten. Hotell, sandstränder, vassa klippor och fortfarande små fiskebåtar kan besökaren genast se men det finns så mycket mer. Lite längre in från kusten finns små medeltida byar att utforska. Hyr en bil och besök den gyllene triangeln, byarna Pals, Peratallada och Palau Sator. Labyrinter av kullerstensgator och med en historia från 1100-talet. Den vackra storstaden Girona ligger lite längre bort men är väl värt ett besök med sina myllrande gränder, livliga kaffe liv och massvis med mindre affärer.

Kommunikationerna med tåg och buss är väl utbyggt och fungerar utmärkt. Det finns gott om golfbanor i hela området.

Costa Dorada
I den södra delen av Katalonien ligger Costa Dorada. Den delen söder om Barcelona som sträcker sig ca 210 km från Sitges i norr ned till Alcanar i söder. Guldkusten som kustremsan också kallas för dess gyllene sandstränder. Sandstränder längre än vad ögat kan se. Detta med
Costa Doradas fina och milslånga stränder har gjort området till ett mycket populärt semestermål för tusentals barnfamiljer. Strandliv och vattenaktiviteter är väl utbyggt t.ex. med olika vattenparker. Väl utbyggt är också kommunikationerna, ta en buss till Barcelona eller Tarragona. Under året hålls ett flertal karnevaler i området och tröttnar man på fest så finns det flera olika lokala marknader man kan gå på. Annars är utbudet av shopping stort främst i de lite större städerna. Exklusiv shopping är bäst i Barcelona samt i Tarragona.

Mellan hav och berg ligger vinodlingar, olivodlingar, mandelträd och grönsaksodlingar. Utmed kusten ligger ett flertal byar där ett stort antal små fiskerestauranger ligger. Utbudet från  havet är stort och absolut färskt. Artrikedomen  är alldeles fantastisk. Klimatet är lite jämnare här än i övriga kustområden. Vädret tenderar till att aldrig vara direkt dramatiskt.

Historiskt så var det här som romarna fick sitt första fäste i Spanien. Många romerska monument finns fortfarande bevarande i dag. Andra folkslag som passerat i historien är t.ex. Muslimer, olika Berbiska stammar och Morer. Katalonien har i dag ett begränsat själständighetsstyre men många i regionen önskar ett fritt Katalonien.

Peter Hävrén
Costa del Azahar
Costa del Azahar, Ca 120 km kust från Vinarós i norr till Sagunto i söder. Ligger i provinsen Castellón, kallas också apelsinblommornas kust för alla dess citrusodlingar. En relativt oupptäckt kustremsa som många åker förbi utan att se skönheten i de stora berg som möter hav. 

Den största orten är Pe´niscola, byggd på en klippa omgiven av havet. Fantasisk stad att bara promenera runt i dess gränder, känna historien när man ser det gamla slottet. Sagunt i söder har spelat en stor roll i den Spanska historien. Här mötes flera olika romerska vägar och på grund av dess strategiska värde har flera större slag utspelat här. Staden har fortfarande flera historiska minnesmärken från den tiden.  Denna del av Spanien har fortfarande rimliga priser på bostäder men utvecklingen i infrastruktur och bostadsbyggande går fort. Fortfarande kan man göra bra köp men man får nog inte vänta för länge.

Vill man göra en utflykt längre söder ut så träffar man på storstaden Valencia. Staden Valencia, en av Spaniens största städer omgiven av citrus och grönsaksodlingar. Här finner du allt, en modern storstad med närhet till landsbygd samtidigt ett centrum för handel och industri. Valencia har en stor mycket välfrekventerad hamn med förbindelser till Balearerna samt till Kanarieöarna. Större handelsfartyg kan ha all världens destinationer. Valencia har historisk haft stor betydelse för Spanien samhälls och kulturella utveckling. Besök gärna Museo De Bellas Artes med en stor samling konst från tidigt 1300-tal och framåt.

Costa Blanca
Costa Blanca, den vita och vackra kustremsan på Spanska östkusten.  Kustområdet sträcker sig från Dénia i norr till Mar menor i söder. Kustremsan har länge varit en favorit bland Svenskar och andra Européer. Vädret är varmt och skönt hela året runt. Området är mycket lättillgängligt med flera alternativa rese möjligheter. Billiga flygbiljetter från hela Europa lockar mängder av turister och de bilburna har också bra möjligheter att färdas i området då vägnätet håller hög klass.

Utmed de långa vita sandstränder har under senare år en kraftig expansion av hotell och bostäder ägt rum. Allt har inte blivit bra men det finns fortfarande mycket genuina miljöer att upptäcka och turista i. Mänga av de massproducerade bostäder som har byggts för 10-15 år sedan håller tveksam standard men det finns också nyproducerat som håller högsta moderna standard. Det gäller vara noggrann vid sitt köp, utbudet är stort så var kritisk och använd en bra advokat så blir det nog bra.

Städer som är värda ett besök är såklart Benidorm med sitt hysteriskt hektiska nattliv under turistsäsongen. Under senare år har staden fått ett lyft med en uppfräschning av staden och att turisterna blivit något äldre, men den genuina fiskebyn är sedan länge helt utraderad utan nu återstår en mycket modern skyline.

Alla möjliga vattensporter finns att utöva. Tennisbanor, golfbanor i mängd, vattenland, nöjesparker och safariparker gör att det finns alltid, alltid något att göra.

Alicante är staden som många turister möter för första gången när dom kommer till Spanien. Här ligger nämligen flygplatsen som många flygbolag landar på och därmed finns också ett stort utbud av billiga flygbiljetter hit. En stor hamnstad med mängder av handelsfartyg och lyxyachter men också en mycket populär turistort med långa fina stränder. Här är det många som börjar sin upptäcktsfärd runt i Spanien, kommunikationerna är mycket bra. Alicante har historiskt ett strategiskt läge. Många folkslag är det som passerat genom staden, både greker och romare har handlat med staden och haft egna bosättningar i området.  Är man historiskt intresserad  kan man hitta mycket intressanta lämningar och spår runt om i staden.

Costa Almeria
Almeriakusten är klippig och delvis lite otillgänglig. Den lite vilda och otillgängliga kustremsan är till stora delar oexploaterad. Det finns flera områden som har parkstatus och inte öppna för byggnation. Området är mycket torrt och har delvis ett öken liknande landskap. Området är glest befolkat jämfört med övriga Spanska kusten. Dom som söker sig hit är ofta väldigt naturintresserade. Besök gärna Cabo de gata-Nijar nationalpark, mycket populärt bland naturälskare som vill uppleva naturscenerier som är ovanliga i Spanien. Ta med ordentliga promenadskor.

Ett av de mer besökta platserna är byn San José, mycket liten by med pittoreska inslag. Stränderna är vilda och oexploaterade. Gatorna är periodvis insvepta i sand från stranden.
Mer utvecklad turistort, om man nu önskar sig det är Tex. Roqueatas de Mar som inte är speciellt stor by men har allt en turist kan önska sig. En mängd till karaktären olika härliga stränder med möjligheter till olika vattensporter eller så kan man bara betrakta det rika fågellivet som finns i området.
Då det är lite folktomt på vissa ställen så har de öde stränderna lockat till sig en mängd naturister som håller till i den norra delen av Costa Almeria, dit kan man söka sig om man känner för att bli solbränd över hela kroppen. Självklart kan man också besöka själva staden Almeria om man tröttnar på stränder och natur, besök då gärna slottet med sin fantastiska utsikt över staden.

Costa de la Luz
Även kallat ljusets kust, sträcker sig från portugisiska gränsen  ned mot Tarifa i söder. Här möts Medelhavet och Atlanten.  Två större städer värda ett besök är Huelva och Cádiz. Framförallt Cádiz är en trevlig stad med mycket turism och en stor internationell hamn. Staden har naturligt av sitt läge starka Afrikanska influenser både i arkitektur, kultur samt i matlagningen. Det här är ett område för spanjorerna själva även om framförallt engelsmännen nu börjat hittat hit, så är kustremsan relativt oexploaterad och att hitta genuina byar och områden är inte svårt. Tarifa i söder har lockat en mängd surfare från hela världen med sina härliga stränder, strömmar och vågor från två hav som möts. Tarifa har blivit en av Spaniens trendigaste strandområden med ett riktigt sjudande liv, både till hav och land.

Costa Calida
Costa Calida, den varma kusten, sträckningen är från Costa Blanca ner till fiskebyn Águilas.
Området räknas som hela Europas skafferi, här odlas frukt och grönsaker för export till hela Europa. Stora delar av kuststräckan har med några undantag haft en relativt sen utveckling.
Vartefter fasighetspriserna har stigit har också investeringar ökat kraftigt.

I inlandet är landskapet torrt och lite vildvuxet, lite grand som stäpplandskap. Costa Calida är mindre exploaterat än Tex. Costa del Sol men det finns små genuina byar kvar med små samhällen av övervintrande Européer runt omkring. I söder ligger golfarens paradis La Manga. Här kan Ni förstås spela golf men också utöva alla former av vattensport. Besöksvärda städer är den mytomspunna hamnstaden Cartagena, inåt landet hittas provinshuvudstaden Murcia.

Costa del Sol
320 dagar av sol om året. De övriga dagarna med mycket behagliga temperaturer, genomsnittstempen ligger på ca 20 grader. Allt detta max 3 timmars flygresa från ett vintrigt och kallt Sverige. Lockande? Ja tusentals Européer  tycker det och har köpt bostad här eller firar sin semester här. Priserna har stigit kraftigt i detta område dels av klimatet förstås men också områdets härliga natur och fina stränder och det har lockat till sig många kändisar och jetsettare.

Costa del sol, en omväxlande kustlinje mellan Malaga och Gibraltar. Här hittar både jetsettaren och turisten allt vad man kan tänka sig, golfbanor i överflöd, vattensports-möjligheter, naturvandringar, åka skidor!!, tjurfäktning, sola och slappa, äventyrsparker, vattenland, hästridning, titta på lyx yachter i Puerto Banus, exklusiv shopping i Marbella och precis vad du vill. I nöjes och underhållnings väg finns det mesta, teater, film, konstgallerier, museum, nattklubbar, barer, pubar, restauranger, Flamencodans och casino, ( ta med passet).

Malaga, en av de största städerna utmed kusten, ett centrum för kommunikationer och då förstås också för turism. Malaga en modern industristad där turistnäringen under senare år växt sig allt starkare. Oftast passerar turisten Malaga för vidare resa till dess omgivningar och byar runtomkring. Hela Costa del sol har stora mängder Européer främst från England men några stora svenskområden är Torremolinos som är ett mycket stort turist och semesterområde som under senare år genomgått en rejäl ansiktslyftning, Fuengirola som fortfarande har en viss genuinitet kvar bland annat pågår aktivitet fortfarande i fiskehamnen och lite längre söderut har vi också Estepona. Puerto Banus, söder om Marbella,  är kanske för de lite mer välbeställda Svenskarna. Här kan en villa betinga nästan vilka priser som helst men en lägenhet i närområdet kan nästan vem som helst ha råd med.

Costa Verde
Den nordvästra kusten Costa Verde, omtalad som den “gröna kusten”. Den gröna kusten har såklart ett mycket fuktigt väder. Hög luftfuktighet samt en hel del regn. När solen skiner lyser berg och hav upp i ett fantastisk sken. Ljuset från kustområdets ibland dramatiska profil, kontraster mellan sandstränder och skarpa klippor har lockat konstnärer från när och fjärran.

Kustområdet är mindre exploaterat än många andra kuster i Spanien, lite mindre turistisk och kanske lite mer genuint. En bit in från de fantastiska kustområdet finner Ni bördiga odlingar, gröna frodiga ängar och skogsområden med eukalyptus och pinje.

Provinshuvudstad är Gijón, största stad och en stor industrihamn. Staden ligger delvis på en udde, omgiven av hav. Några mindre genuina fiskebyar som är värda ett besök är Castroplo, Figueras, Luarca samt Cudillero.
© 2007 SpanskBostad | Peter Hävrén | Skapad av Mikael Söderström|Optimerad för Internet Explorer 7