Välkommen till SpanskBostad
Fastigheter:

Försäkringar

Oavsett om man bor i Spanien eller bara är på tillfälligt besök så bör man vara försäkrad. Som tillfällig besökare eller turist bör man ha en resförsäkring. Resförsäkring ingår oftast i en hemförsäkring och gäller normalt i 45 dagar. Har man inget rese skydd i hemförsäkringen kan man teckna en antingen via sin hemförsäkring eller köpa en separat via något fristående bolag.

Är man permanentboende i Spanien skall man ha en bra olycksfallsförsäkring, kanske om man har anhöriga, ha ett livskydd kopplat till försäkringen. Som komplement till den allmänna sjukvården, som alla Eu medborgare har rätt till kan man teckna en Sjukvårdsförsäkring. Sjukförsäkringar finns det utmärkta i Spanien. För ca 300-400 Euro om året kan man få läkarhjälp direkt hem. Läkaren kommer fullt utrustad och vid behov även en ambulans.

Hyr man bil skall man alltid teckna försäkring. Teckna gärna en så kallad självriskeliminering, vilket betyder att vid en olycka där Ni är ansvarig betalar en mycket liten del eller ingenting alls. Olycksstatistiken i spanska trafiken överträffar den svenska med råge.

Bor Ni permanent eller har ett motorfordon som Ni äger i Spanien skall Ni ha en trafikförsäkring. Precis som i Sverige kan Ni sedan fylla på försäkringsskyddet med olika tillval, Tex. stöld.

Hyr Ni en bostad, se till att ett försäkringsskydd ingår. Om inte teckna ett själva via uthyraren, se till att få skriftligt på detta.

Har Ni nu köpt en bostad skall Ni först byta lås och sedan teckna en hemförsäkring. Räkna lite högt på lösöret det blir alltid dyrare än vad man tror när olyckan varit framme och nytt lösöre skall inköpas. Kontrollera självrisknivån, oftast är det så att högre självrisk ger lägre premie och vice versa. Fotografera och förteckna lösöret i din bostad, förvara fotografierna och förteckningen på ett säkert ställe utanför bostaden, kanske ett bankfack.

Detta är det vanligaste försäkringsskyddet som man normalt behöver. För andra försäkringsbehov kontakta ett försäkringsbolag.

Vid skada eller olycka gäller att man tar vittnesuppgifter, fotograferar skadan eller på annat sätt dokumenterar skadan, spar kvitton på alla utgifter som uppstår i samband med en skada och kontakta försäkringsbolaget samt eventuellt polis snarats. Påbörja inga reparationer eller inköp innan försäkringsbolaget sagt sitt.
© 2007 SpanskBostad | Peter Hävrén | Skapad av Mikael Söderström|Optimerad för Internet Explorer 7