Välkommen till SpanskBostad
Fastigheter:

Flyttguide


Landet
Att flytta          
Skaffa boende

Lägenheter

Radhus eller villa

Befintliga bostäder
Nyproduktion

Barn i Spanien

Skatter

Försäkringar

Sjukvård och vaccinationer

Uppehållstillstånd
Hjälp och stöd från Sverige.
Tull och valuta

Husdjur

Landet
Spanien är idag ett mycket modernt Eu-land och har i stort sett samma standard som Nordiska länder. Infrastruktur, samhälle, sjukvård, skola och utbildning, jobb och företagande fungerar precis lika bra som i Sverige. Spaniens fördelar är framförallt klimatet med härligt värmande sol, det sociala skyddsnätet som familjen ger,  Medelhavskosten som anses vara bland det bästa och mest hälsosammaste man kan äta, den avslappnande livsstilen med lite siesta mitt på dagen och de lägre kostnadsläget när det gäller bostäder, mat och vin samt lägre skatter på lön och pension jämfört med Skandinavien.

Att flytta
Det gäller att inte förhasta sig när det gäller flytten. Tänk därför noga igenom varför Ni vill flytta till Spanien. Är det för äventyret, följa Er dröm, studier, jobb, företagande eller tänker Ni dra Er tillbaka som pensionär? Hur tänker Ni göra med Ert sociala liv, vänner, familj, släkt eller skaffa nya bekanta i Spanien? Tänker Ni försöka lära Er språket, åtminstone några fraser? Ska Ni bo på heltid eller bara delvis? Ska Ni ta med Ert möblemang eller köpa nytt?  Ska Ni söka jobb, spela golf hela tiden eller bara ligga i en solstol? Ta reda på fakta, prata med vänner och bekanta, undersök hur det blir för just Er socialt, ekonomi och skatter, vilket område och bostad som passar er bäst och någonting som är mycket viktigt är hur tänker Ni Er att Er vardag skall se ut?

Här kan Ni söka fakta och kunskaper som hjälper Er på vägen:

Kontakt med andra Svenskar i Spanien:

Spanska ambassaden
Djurgårdsvägen 21
115 21 Stockholm
Tel. 08-667 94 30
Fax. 08- 662 67 45
KONSULÄRA AVDELNINGEN
Visa och konsulära ärenden öppettider 09.00-13.00
Telefon och fax enligt ovan.

Skaffa boende
Läget, läget och läget är de tre viktigaste punkterna när man köper bostad vare sig det är i Spanien eller Sverige. Vilken typ av liv vill du ha i Spanien?  Hur mycket är du beredd att köra eller transportera dig för att uppleva och upptäcka saker? Hur ser ditt liv ut nu och vilka behov kommer du ha i framtiden? Vill ni bo nära kommunikationer, flygplats, affärer, restauranger, sjukhus, nära hav och kanske golfbanor?

Innan Ni börjar leta efter Ert hus eller lägenhet så sätt Er ned och fundera
lugnt igenom lite mer exakt vad Ni vill ha och var Ni vill bo. Här redogör vi för några frågor
Ni kan ställa Er.

  1. Vilken budget har Ni? Tänk på att omkostnaderna för köpet ligger på c:a 10-12%.
  2. Vill ni ha en lägenhet eller ett hus? Vill Ni ha trädgård? Havsutsikt?
  3. Vilken service önskar Ni i ert närområde? Nära till skola, arbete, strand eller golf?
  4. Är det mycket trappor i området eller kuperad terräng? Är det nära havet?  Hur är det med kommunikationer i området? Hur ofta går bussen? Är det nära en tågstation?
  5. Är ni intresserade av nyproduktion? Är byggföretaget seriöst? Finns bankgaranti?
  6. Det finns tusentals begagnade bostäder till salu. Vilken är bäst för Er?
  7. Vill ni köpa renoveringsobjekt? Måste ni anlita lokala hantverkare?
  8. Vilka behov ska bostaden fylla idag och i framtiden? Hur många sovrum behöver ni? Ska släkten komma på besök eller vill Ni ha möjligheten att hyra ut?
  9. Ska ni var där ibland eller hela tiden? Ska Ni arbeta i Spanien som anställd eller starta ett företag? Leva pensionärsliv? Hur lång resväg kan ni tänka Er till ett arbete?
  10. Vilken del av Spanien har ni tänkt Er? Tänk på att klimatet varierar kraftigt från Norr och till syd, från inland till kust. Priser på mark och fastigheter varierar mycket i Spanien, dyrare i och runt större städer, på de spanska öarna och semesterorterna till lite billigare ute på landsbygden.

Lägenheter
Dom flesta spanjorer lever i flerfamiljshus. Lägenheten ägs med full äganderätt och man erhåller en lagfart på lägenheten. Som ägare av en lägenhet blir man oftast medlem i en samägandeförening, (comunidad de propietarios). Till samägandeförening betalar man en avgift varje månad eller kvartal. Normalt är cirka 50-150 Euro i månaden beroende på service, storleken och de ekonomiska förhållandena i comunidaden. El, vatten, gas och telefon betalar man separat. 

Radhus eller villa
Det finns fler frågor att fundera på om man väljer ett radhus eller en villa.
Säkerhet, fukt och mögel, uppvärmning vintertid, (golvvärme eller el-element)? poolskötsel, störande trafik eller insyn. Behöver man bil eller moped? Finns p-plats? Kostar det extra? Finns det El, va, tele, gas och bredband inkopplat till huset? Till samägandeförening betalar man en avgift varje månad eller kvartal. Avgiften skall täcka alla kringkostnader. Normalt är cirka 50-150 Euro i månaden beroende på service, storleken och de ekonomiska förhållandena i comunidaden. El, vatten, gas och telefon betalar man separat. Är alla avgifter betalda? Glöm inte att alla obetalda räkningar följer huset och inte den föregående ägaren. Orkar och kan Ni ta hand om huset själva?

Någon dolda fel garanti kan man inte räkna med och eventuella domstolsprocesser kan ta flera år och kostar mycket pengar. Det finns besiktningsmän att tillgå ( 400-1500 Euro) men deras ansvar är högst begränsat för att inte säga noll. Därför bör man känna till hur hus fungerar eller ha en bekant som känner till dessa frågor och de olika områdena, har man inte det så kan vår representant  på plats ge råd om hur man skall gå till väga och vad man skall tänka på.

Befintliga bostäder
Det finns tusentals bostäder med varierande kvalitet till salu längs med Spaniens kuster. Det är köparens marknad idag men tänk på att köp trycket ökar med antalet fyrtiotalister som går i pension över hela Europa. Många runt om i Europa har upptäckt att spanska Medelhavskusten samt Balearerna och Kanarieöarna har Europas bästa klimat och levnadsförhållanden. Urvalet är stort än så länge så ta det lugnt och gå igenom marknaden ordenligt.

Nyproduktion
Att köpa nyproduktionsprojekt, köpa på ritning eller köpa ”off plan” innebär att Du har möjlighet att tjäna stora pengar på Ert köp om Ni har möjligt att vänta lite med att flytta in i Er spanska bostad.

Genom att köpa bostaden innan den är färdig får du normalt betala ett lägre pris än gällande marknadsvärde med jämförbara färdiga bostäder. Detta för att det är en trygghet för byggföretaget att se att det kommer in pengar och kunder i ett tidigt skede för byggprojektet
samt att prissättningen sker i dagens marknadsvärde.  Om det tar 1 –1½ år innan bostaden är inflyttningsbar så blir din vinst än större eftersom den generella prisökningen tillfaller Er. Bland investerare och även bland många vanliga spanjorer har det här blivit ett sätt att tjäna mer pengar än vad bankerna erbjuder i sparränta.

Det finns en uppsjö av större och mindre byggbolag, spanska och från andra länder.
Man bör kontrollera byggföretagets rykte och tidigare byggprojekt, åk gärna och titta eller prata med  sådana som köpt tidigare.

När Ni bestämt Er skall Ni förstås ha en oberoende rådgivare eller advokat med Er. Ni eller Er rådgivare skall läsa igenom hela dokumentet och Ni ska inte skriva på föränn Ni har förstått vad det innehåller, vilka specifikationer bostaden har och hur betalningen i detalj skall gå till. Ni ska också ta reda på och få garantier på vad som händer om bygget av någon anledning avbryts eller om Ni väljer att hoppa av.

Man skall i sådana här köp se till att man erhåller en bankgaranti från byggföretaget på sina
in betalda pengar, normalt betalar man först en reservationsavgift på 3000-6000 Euro och lite senare c:a 10-40% i handpenning och resten antingen löpande vartefter byggandet fortskrider eller som en klumpsumma när man flyttar in.

Innan man betalar det sista skall man se till att inte bara huset och bostaden är klara utan se Er omkring. Kontrollera att även t.ex. poolen fungerar, att garage eller parkeringsplats går att använda samt att infrastrukturen runt huset eller området är klara eller åtminstone nästan klara. Är det inte klart betalar man inte de sista pengarna utan stäm träff med byggföretaget och ta med en advokat för att reda ut vad som gäller och ingår enligt de avtal Ni skrivit på. 

Barn i Spanien
Att lämna sitt hemland för ett annat land och för en annan kultur är ett STORT steg för alla och det är många nordiska familjer som tagit steget de sista åren. Familjerna som  flyttar blir yngre och yngre. Självklart är det en internationalisering som hjälper till, vi har alla kommit världen lite närmare genom radio och tv , internet och annan media. De som flyttar är bättre förberedda nu idag än tidigare. Information är mer lätt tillgänglig. För många  familjer har det blivit det bästa beslut den familjen har tagit. Bakom sig har dom lämnat ett oberäkneligt klimat, stressad vardag, många och långa arbetsdagar som går ut över barnen. Dom fick en tillvaro i strålande sol, härliga dagar på stränderna där barnen leker fritt, inget gnäll, vinterkläder ett minne blott,  sandaler, t-shirt och shorts går alldeles utmärkt nästan året runt.

Desto yngre barn Ni har desto lättare kommer barnen att acklimatisera sig. Äldre barn har kanske rotat sig på den ort Ni bor idag, kompisar, skola, föreningslivet och den vardagliga tillvaron gör det svårt att bryta upp och starta om. Speciellt för tonåringar kan byte av land vara svårt, byte av skola, det nya språket, svårt att som ny komma in i kompisgänget. Det kan vara så att behovet för barnen av att lära sig språket gör att Ni i början kanske måste ge era barn individuell språkundervisning för att barnen snabbare skall komma in i skola, kompisgäng och samhälle. Det KOMMER gå bra om man i god tid förbereder dom och förklarar varför man kommer att flytta och vilka insatser som krävs från barnets sida för att allt skall gå bra. Så småningom kommer barnen snabbare än de vuxna vänja sig vid den nya tillvaron men som vuxen måste man vara beredd på eventuella bakslag och protester från barnets sida.

Kontakt med andra Svenskar i Spanien:

Skatter
Hur kommer ni att beskattas efter flytten till Spanien?  Det beror på hur stor anknytning Ni har till Sverige efter flytten. Vad är då anknytning? -att ha kvar en bostad som man permanent bott i eller kan bo permanent  i är väsentlig anknytning enligt skatteverket. -att vara verksam med arbete som anställd eller vara beslutsfattare och verksam inom ett svenskt bolag är väsentlig anknytning enligt skatteverket.Vad kan ni ha kvar eller göra i Sverige utan att det räknas som väsentlig anknytning enligt skatteverket?-fritidshus eller fastighet som inköpts efter Er flytt till Spanien.-kapital i svenska banker eller hos fondkommissionär.Detta är i stora drag det som gäller för de allra flesta och vi råder er starkt att ta kontakt med skatteverket eller skattejurister om ni önskar mer detaljerad information kring just Er situation.

Här kan Ni söka fakta och kunskaper som hjälper Er på vägen:

Spanska ambassaden
Djurgårdsvägen 21
115 21 Stockholm
Tel. 08-667 94 30
Fax. 08- 662 67 45
KONSULÄRA AVDELNINGEN
Visa och konsulära ärenden öppettider 09.00-13.00
Telefon och fax enligt ovan.

Försäkringar
Spanjorer har historiskt sett en sämre försäkringskultur än vi i Sverige. Det betyder dock inte att spanska försäkringsbolag är undermåliga på något sätt utan de stora spanska försäkringsbolagen håller i stort sett samma produktsortiment och service som Ni kan finna i svenska försäkringsbolag. De vanligaste försäkringar Ni kan tänkas behöva är;-HemförsäkringHar ni en köpt bostad ska ni absolut teckna en hemförsäkring för att skydda er egendom mot inbrott, brand, vattenskador. tänk också på att ert lösöre skall försäkras, räkna hellre lite för högt än för lågt på ert lösörevärde. Lösöret kostar mer än vad man tror.

Fotografera Ert lösöre innan skadan sker. Förvara fotografierna på ett brand och stöldsäkert ställe, kanske ett bankfack. Premien avgörs av bland annat hur hög självrisk man väljer, hög självrisk lite lägre premie och tvärtom. Självrisken räknas av mot den ersättning Ni kommer erhålla från försäkringsbolaget.Anmäl alltid skada direkt till försäkringsbolaget för att få korrekt hjälp och ersättning. Spar alltid alla kvitton och fakturor på utgifter som uppstår i samband med skada. Om möjligt ta fotografier på alla synliga skador.

Liv och olycksfallsförsäkringDenna försäkring täcker ifall ni råkar ut för en olycka, fysiks skada eller i sämsta fall ett dödsfall. Ersättning ges för alla kostnader som uppstår i samband med en skada samt ersättning för permanenta skador, invaliditet. Premien avgörs av vilket försäkringsbelopp ni väljer och er ålder vid tecknandet av försäkringen.Anmäl alltid skada direkt till försäkringsbolaget för att få korrekt hjälp och ersättning. Spar alltid alla kvitton och fakturor på utgifter som uppstår i samband med skada. 

Fordonsförsäkring för bil eller mcBil, motorcykel eller moped måste ha minst ha en trafikförsäkring i Spanien. Ni kan teckna olika tillägg precis som i Sverige, t.ex. stöld, brand, glas osv. Premien avgörs av vilket fordon det är, motorstyrka samt ålder på ägaren av fordonet.  De spanska fordonsförsäkrings-premierna ligger över de Svenska pga. den högre olycksrisken som råder på de spanska vägarna.

Vi vill här varna om de förhållanden som råder i trafiken i Spanien. Spanska vägar är mycket olycksdrabbade, ta det mycket lugnt och ta god tid på Er i samband med längre transporter. Använd alltid bilbälte och se till att alla barn är fastspända på ett korrekt sätt. Anmäl alltid skada direkt till försäkringsbolaget för att få korrekt hjälp och ersättning. Spar alltid alla kvitton och fakturor på utgifter som uppstår i samband med skada. Om möjligt ta fotografier på alla synliga skador.

Här kan Ni söka fakta och kunskaper som hjälper Er på vägen:

Spanska ambassaden
Djurgårdsvägen 21
115 21 Stockholm
Tel. 08-667 94 30
Fax. 08- 662 67 45
KONSULÄRA AVDELNINGEN
Visa och konsulära ärenden öppettider 09.00-13.00
Telefon och fax enligt ovan.

Sjukvård och vaccinationer
Spansk sjukvård av idag håller minst Svensk klass. Systemet med lokala vårdcentraler som vi har i Sverige är kanske inte lika utbyggt utan spanska systemet är lite mer centraliserat. Precis som i Sverige är det kö till viss specialistvård och mottagningar. Det finns privat mottagningar hos både läkare, tandläkare, sjukgymnaster och kiropraktorer i nästan varje kvarter. Väljer Ni ett privat alternativ får Ni betala avgiften själva Om man tecknar en privat sjukförsäkring, vilket är att rekommendera, som komplement till den allmänna sjukvården så får man hjälp direkt hos valfri läkare eller specialist.

Vistas Ni tillfälligt i Spanien och drabbas av en ny akut skada eller åkomma, skall Ni uppsöka ett statligt spanskt sjukhus där Ni som Eu medborgare och medlem i det svenska sjukförsäkringssystemet erhåller fri sjukvård. Ni bör innan avresa kontakta försäkringskassan här i Sverige för att få rätt handlingar och information med Er till Spanien. 


Här kan Ni söka fakta och kunskaper som hjälper Er på vägen;

Spanska ambassaden
Djurgårdsvägen 21
115 21 Stockholm
Tel. 08-667 94 30
Fax. 08- 662 67 45
KONSULÄRA AVDELNINGEN
Visa och konsulära ärenden öppettider 09.00-13.00
Telefon och fax enligt ovan.

 

Uppehållstillstånd
Som tillfällig besökare får Ni stanna i Spanien i 90 dagar. Vill Ni stanna längre måste Ni i mycket god tid besöka den lokala polisstationen för att förlänga vistelsen i Spanien, dock som  längst 183 dagar.

Har Ni redan från början tänkt Er en längre period än de 183 dagarna skall Ni ansöka om permanent uppehållstillstånd snarast efter ankomst hos den lokala polisen. Normalt gäller uppehållstillståndet i 5 år. Detta skall förnyas vart femte år om Ni avser stanna ännu längre.

Här kan Ni söka fakta och kunskaper som hjälper Er på vägen:

Spanska ambassaden
Djurgårdsvägen 21
115 21 Stockholm
Tel. 08-667 94 30
Fax. 08- 662 67 45
KONSULÄRA AVDELNINGEN
Visa och konsulära ärenden öppettider 09.00-13.00
Telefon och fax enligt ovan.

 

Hjälp och stöd från Sverige.
Ibland kan man råka ut för situationer man alls inte hade räknat med. Att då få stöd, hjälp  och information från sitt hemland Sverige är oftast inget problem. Här är en länk till sveriges representation i Spanien.

Tull och valuta
För flytt inom Eu behöver man normalt inte anmäla sin flytt av bohag till någon myndighet. Inte heller finns det någon begränsning av hur mycket valuta man som privatperson får föra ut ur Sverige. Det är alltid bra att kontakta landets ambassad för korrekt information när det gäller införsel av större summor valuta i det gällande landet.

Här kan Ni söka fakta och kunskaper som hjälper Er på vägen:

Spanska ambassaden

Djurgårdsvägen 21
115 21 Stockholm
Tel. 08-667 94 30
Fax. 08- 662 67 45
KONSULÄRA AVDELNINGEN
Visa och konsulära ärenden öppettider 09.00-13.00
Telefon och fax enligt ovan.

 

Husdjur
Husdjur t.ex. hundar och katter kan införas och medflyttas till annat Eu land utan problem.  Ditt husdjur måste dock vara märkt, ha dokumentation om ras, ursprung och identitet. Djuret måste också ha de vaccinationer som landet kräver. Ett besök hos veterinären innan flytt/ resa för ett veterinär intyg på djurets hälsa är ett måste. Vid införsel av husdjur är det lite mer komplicerat, kontakta jordbruksverket i mycket god tid för att få in ditt husdjur i Sverige.

Här kan Ni söka fakta och kunskaper som hjälper Er på vägen:

Annonser:
Student.se


© 2007 SpanskBostad | Peter Hävrén | Skapad av Mikael Söderström|Optimerad för Intenet Explorer 7