Välkommen till SpanskBostad
Fastigheter:

Beslutsprocessen

Peter Hävrén

Klicka på en av rubrikerna nedan för att läsa mer om området.

Varför just Spanien?
När du bestämt dig för Spanien.
Lägenheter
Radhus eller villa
Befintliga bostäder.
Nyproduktion
Köpa för att hyra ut
Köpa för att investera

Varför just Spanien?
De sista åren har Spanska fastigheter varit en lysande investering, speciellt på de Spanska öarna, kusterna samt i och kring storstäderna. Om du sedan vill ha garanterat solsken 300-320 dagar om året, flera mil av härliga sandstränder, ett hav som du alltid kan bada i, golf året runt, mat och vin som uppfyller dina högsta ställda kulinariska drömmar, nationalparker och fantastiska naturupplevelser ofta bara efter en kort biltur och förstås ett socialt, avslappnat och stressfritt liv ute bland öppna, vänliga och trevliga människor.

Gå på långa stärkande promenader utmed de ljuvliga stränderna utan att behöva huka sig för nordliga snöstormar. Träffa vänner på ett kafé eller över en lunch med tapas. Spanien kan erbjuda Er precis vad Ni vill ha, sol och värme, en mycket behaglig och stressfri livsföring, det är bara och välja vad just Ni vill göra.

Levnadskostnader, skatter och avgifter ligger under de Svenska. Är du pensionär får du behålla mer av din pension p.g.a. lägre skatt och billigare livsmedel. Sjukvård och tandvård håller hög klass och är billigare än i Sverige. Bostäder finns i alla  prisklasser så att alla kan hitta någonting som passar den egna ekonomin. Behöver Ni sälja villan eller Er lägenhet i Sverige för att finansiera flytten? Kontakta oss så ger vi er information om detta.

Ditt beslut underlättas säkert  av de korta flygtiderna( ca 4 tim)och de väldigt billiga flygresorna( ofta under tusenlappen) ned till Spanien. Man kan åka tåg ned eller ta bilen om man vill. Vägarna ned till Spanien är utmärkta. Uppskov och medflyttning av reavinst inom EU är en positiv nyhet från och med 2007.

När du bestämt dig för Spanien.
Innan Ni börjar leta efter Ert hus eller lägenhet så sätt Er ned och fundera lugnt igenom lite mer exakt vad Ni vill ha och var Ni vill bo. Här redogör vi för några frågor Ni kan ställa Er.

 1. Varför vill Ni köpa en bostad i Spanien, är det en ekonomisk investering eller är det en investering i livskvalitet?
 2. Vilken budget har Ni? Tänk på att omkostnaderna för köpet ligger på c:a 10-12%.
 3. Vill ni ha en lägenhet eller ett hus på landet? Vill Ni ha trädgård? Havsutsikt?
 4. Vilken typ av service önskar Ni i ert närområde? Nära till affärer eller kanske golf?
 5. Är det mycket trappor i området eller kuperad terräng? Är det nära havet?  Hur är det med kommunikationer i området? Hur ofta går bussen? Är det nära en tågstation?
 6. Är ni intresserade av nyproduktion? Är byggföretaget seriöst? Finns bankgaranti?
 7. Det finns tusentals begagnade bostäder till salu. Vilken är bäst för Er?
 8. Vill ni köpa renoveringsobjekt? Måste ni anlita lokala hantverkare?
 9. Vilka behov ska bostaden fylla idag och i framtiden? Hur många sovrum behöver ni? Ska släkten komma på besök eller vill Ni ha möjligheten att hyra ut?
 10. Ska ni var där ibland eller hela tiden? Ska Ni arbeta i Spanien som anställd eller starta ett företag? Leva pensionärsliv? Hur lång resväg kan ni tänka Er till ett arbete?
 11. Vilken del av Spanien har ni tänkt Er? Tänk på att klimatet varierar kraftigt från Norr och till syd, från inland till kust.
 12. Priser på mark och fastigheter varierar mycket i Spanien, dyrare i och runt större städer, på de spanska öarna och semesterorterna till lite billigare ute på landsbygden.
Peter Hävrén

Lägenheter
Lägenheten ägs med full äganderätt och man erhåller en lagfart på lägenheten. Som ägare av en lägenhet blir man oftast medlem i en samägandeförening, (comunidad de propietarios). Till samägandeförening betalar man en avgift varje månad eller kvartal. Avgiften skall täcka alla kringkostnader och eventuella reparationer för fastigheten. Vid större reparationer på fastigheten kan man få skjuta till lite pengar. Normalt är cirka 50-150 Euro i månaden beroende på storleken och de ekonomiska förhållandena i comunidaden. El, vatten, gas och telefon betalar man separat. 

Om man köper i flerfamiljshus kan man välja på att köpa bland spanjorerna. Lite billigare, mycket livligare och kanske också lite längre från centrum. Köper man i utländska, lite turistiska flerfamiljsområden som är det vanligaste bland oss skandinaver så blir det lite dyrare, närmare shopping och service, närmare stranden,  lite lugnare, kanske till och med ganska öde i vissa områden på vinterhalvåret.

Radhus eller villa
Det finns fler frågor att fundera på om man väljer ett radhus eller en villa. Säkerhet, fukt och mögel, uppvärmning vintertid, (golvvärme eller el-element)? poolskötsel, störande trafik eller insyn. Behöver man bil eller moped? Finns p-plats? Kostar det extra? Finns det El, va, tele, gas och bredband inkopplat till huset? Till samägandeförening betalar man en avgift varje månad eller kvartal. Avgiften skall täcka alla kringkostnader. Normalt är cirka 50-150 Euro i månaden beroende på storleken och de ekonomiska förhållandena i comunidaden. El, vatten, gas och telefon betalar man separat. Är alla avgifter betalda? Glöm inte att alla obetalda räkningar följer huset och inte den föregående ägaren. Orkar och kan Ni ta hand om huset själva? Någon dolda fel garanti kan man inte räkna med och eventuella domstolsprocesser kan ta flera år och kostar mycket pengar.

Det finns besiktningsmän att tillgå ( 500-1500 Euro) men deras ansvar är högst begränsat för att inte säga noll. Därför bör man känna till hur hus fungerar eller ha en bekant som känner till dessa frågor och de olika områdena, har man inte det så anlita en Advokat.

Befintliga bostäder.
Det finns tusentals bostäder till salu längs med Spaniens kuster. Det är köparens marknad idag men tänk på att köp trycket ökar med antalet fyrtiotalister som går i pension över hela Europa. Många runt om i Europa har upptäckt att spanska Medelhavskusten samt Balearerna och
Kanarieöarna har Europas bästa klimat och levnadsförhållanden. Urvalet är stort än så länge så ta det lugnt och gå igenom marknaden ordenligt.

 

Nyproduktion
Att köpa nyproduktionsprojekt, köpa på ritning eller köpa ”off plan” innebär att Du har möjlighet att tjäna stora pengar på Ert köp om Ni har möjligt att vänta lite med att flytta in i Er spanska bostad.

Genom att köpa bostaden innan den är färdig får du normalt betala ett lägre pris än gällande marknadsvärde med jämförbara färdiga bostäder. Detta för att det är en trygghet för byggföretaget att se att det kommer in pengar och kunder i ett tidigt skede för byggprojektet
samt att prissättningen sker i dagens marknadsvärde.  Om det tar 1 –1½ år innan bostaden är inflyttningsbar så blir din vinst än större eftersom den generella prisökningen tillfaller Er. Bland investerare och även bland många vanliga spanjorer har det här blivit ett sätt att tjäna mer pengar än vad bankerna erbjuder i sparränta.

Det finns en uppsjö av större och mindre byggbolag, spanska och från andra länder. Man bör kontrollera byggföretagets rykte och tidigare byggprojekt, åk gärna och titta eller prata med  sådana som köpt tidigare.

Läget, läget och läget är de tre viktigaste punkterna när man köper bostad vare sig det är i Spanien eller Sverige. Vilken typ av liv vill du ha i Spanien? Hur mycket är du beredd att köra eller transportera dig för att uppleva och upptäcka saker? Hur ser ditt liv ut nu och vilka behov kommer du ha i framtiden? Vill ni bo nära kommunikationer, flygplats, affärer, restauranger, sjukhus, nära hav och kanske
golfbanor?

Vill Ni bo med spanjorer, andra svenskar eller kanske med Engelsmän? Det finns regioner, städer och områden med alla typer av demografiska sammansättningar med nationaliteter, ålder och intressen som t.ex. golf.

När Ni bestämt Er skall Ni förstås ha en oberoende rådgivare eller advokat med Er. Ni eller Er rådgivare skall läsa igenom hela dokumentet och Ni ska inte skriva på föränn Ni har förstått vad det innehåller, vilka specifikationer bostaden har och hur betalningen i detalj skall gå till. Ni ska också ta reda på och få garantier på vad som händer om bygget av någon anledning avbryts eller om Ni väljer att hoppa av.

Man skall i sådana här köp se till att företaget har byggtillstånd och att man erhåller en bankgaranti, ofta med en ränta från byggföretaget på sina inbetalda pengar, normalt betalar man först en reservationsavgift på ca 6000 Euro och lite senare c:a 10-40% i handpenning och resten antingen löpande vartefter byggandet fortskrider eller som en klumpsumma strax innan man flyttar in.

Vanliga kontrollpunkter vid nybyggnation är t.ex. anslutningen av element,  anslutningen av toalettstol, handfat, dusch och badkar. Anslutningar av vitvaror och att dessa fungerar. Andra kontrollpunkter kan vara el kontakter, vinklar vid kakel och klinkers,  ljudisolering i mellanväggar och mellan olika bostäder. Lägger man in trägolv bör detta kontrolleras då golvet är ett levande material som rör sig av värme och fukt. Innan man betalar det sista skall man se till att inte bara huset och bostaden är klara utan se Er omkring. Kontrollera att även t.ex. poolen fungerar, att garage eller parkeringsplats går att använda samt att infrastrukturen runt huset eller området är klara eller åtminstone nästan klara. Är det inte klart stäm träff med byggföretaget och ta med en advokat för att reda ut vad som gäller och vad som ingår enligt de avtal Ni skrivit på. 

Köpa för att hyra ut
Köpa för att hyra ut eller som dom säger i Spanien ”bye to let” är en slags investeringsform som gör att Ni kan tjäna pengar på Er bostad samtidigt som Ni ibland har möjlighet att vara där själva. Antingen kan man bara köpa en ”vanlig” bostad  enligt ovan och tjäna pengar själv eller så köper man speciella objekt. Det kan var t.ex ett flerfamiljshus där man i entréplanet har en reception. Delar av intäkten efter uthyrningen går till hela fastighetens skötsel  och kanske minskar avgiften till comunidaden och övrig vinst  betalas ut till Er. Detta är en populär form av att kombinera boende och en bra investering, efter några bra år kan bostaden vara helt betald.

Köpa för att investera
Dom sista åren har varit mycket goda för dom som investerat i Spanska fastigheter speciellt utmed Spaniens kustområden, storstäder samt några av Spaniens öar. Om du köper enbart för att göra en ekonomisk investering så är avkastningen av investeringen mycket viktigare än om Ni köpt för att bo. Därför måste Ni gå mycket noggrant tillväga för att välja investeringsprojekt. Något man bör göra är att kontakta kommunen för att få veta hur de kommande byggprojekten i kommunen kommer att påverka det egna projektet. Kapitalet måste kunna avvaras under flera år. Ni måste se investeringen långsiktigt på kanske upp till 15-20 år. Att använda en oberoende advokat vid sådana här köp är ett måste.

Det finns i huvudsak fyra olika typer av fastighetsinvesteringar.

  • Ett semesterhem, vilket går att hyra ut samtidigt som Ni ”lediga” veckor kan utnyttja bostaden själva. Intäkter går till att betala Er bostad.
  • Ett semesterhem där bostaden kan ge avkastning i form av värdestegring vilken har varit bra mycket bättre än bankens sparränta de sista åren. Här är läget jätteviktigt.
  • Ett rent affärsprojekt, kan vara allt från hotellverksamhet till en restaurang eller bar.
  • Rena markprojekt för framtida byggen. Dessa projekt torde kräva mest kapital och tålamod då de spanska myndigheterna ibland kan vara mycket omständliga och långsamma. Detta är också den investering som borde ge mest tillbaka på insatt kapital.© 2007 SpanskBostad | Peter Hävrén | Skapad av Mikael Söderström|Optimerad för Internet Explorer 7